Σελίδες

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Ένα εντυπωσιακό βίντεο, το οποίο αποκαλύπτει πώς θα έμοιαζε η πανσέληνος αν η Σελήνη… μετακόμιζε δίπλα στη Γη δημιούργησε η χρήστης του YouTube, Yeptic1.
Στο διάρκειας δύο λεπτών οπτικό υλικό, ο Yeptic1 εξηγεί ότι η Σελήνη θα ήταν κάπως έτσι αν από την απόσταση των 384,400 χλμ., πλησίαζε τη Γη στα 420 χλμ. Σύμφωνα με τον ερασιτέχνη αστρονόμο πρόκειται για την απόσταση στην οποία «ταξιδεύει» ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός γύρω από τον πλανήτη μας.
Στο βίντεο, η Σελήνη ξεπροβάλλει γιγάντια πίσω από τα βουνά στην περιοχή του Χάντσβιλ στην Αλαμπάμα. Σταδιακά ανεβαίνει στον ουρανό, όπου μπλοκάρει το φως του ήλιου, σκορπώντας σκοτάδι στη Γη, ενώ σύντομα βυθίζεται στα δυτικά αποκαλύπτοντας και πάλι το φως της ημέρας.

video
http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=535820

 Τέσσερα δισ. έτη ζωής σε 112... δευτερόλεπτα

Λίγα 24ωρα πριν ξεκινήσει η αποστολή MAVEN για τον Αρη, η NASA έδωσε στη δημοσιότητα ένα εκπληκτικό βίντεο στο οποίο παρουσιάζεται η εξέλιξη του Κόκκινου Πλανήτη τα τελευταία 4 δισ. έτη. Το βίντεο δημιουργήθηκε με βάση όλα τα τελευταία στοιχεία που έχει συλλέξει ο στόλος των δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Αρη και τον μελετούν, τα ευρήματα των ρομπότ που βρίσκονται στην επιφάνειά του και τον εξερευνούν αλλά και τις παρατηρήσεις με τα επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια.

Το βίντεο δημιούργησαν ειδικοί του Goddard Conceptual Image Lab της NASA και δείχνει ότι κάποτε ο Αρης ήταν ένας πολύ διαφορετικός τόπος από αυτόν που γνωρίζουμε σήμερα. Ενας πλανήτης όπου υπήρχαν λίμνες και ποτάμια και έτσι πιθανώς να υπήρχαν και κάποιες μορφές ζωής.

Ο νέος εξερευνητής

Η αποστολή MAVEN, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της αμερικανικής υπηρεσίας, θα ξεκινήσει στις 18 Νοεμβρίου. Το ερευνητικό σκάφος της αποστολής θα προσπαθήσει να βρει στοιχεία που να συνθέτουν την ατμοσφαιρική ιστορία του Αρη. Στοιχεία που πιθανώς θα φωτίσουν ορισμένες πτυχές της γεωλογικής εξέλιξης του κόκκινου πλανήτη όπως π.χ αυτή που αφορά την ύπαρξη νερού (και πιθανώς ζωής) στην επιφάνειά του.

video
http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=539653


πηγή
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου