Σελίδες

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

διάφορα

Γιατί το παιδί μου γράφει με το αριστερό;

Τι κοινό μπορεί να έχουν ο Φιντέλ Κάστρο, η Τζούλια Ρόμπερτς, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο Αλμπερτ Αϊνστάιν, ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Μπιλ Γκέιτς; Είναι ή ήταν όλοι τους αριστερόχειρες. Το 10% με 12% του πληθυσμού της Γης είναι αριστερόχειρες, ενώ εκτιμάται ότι οι γυναίκες έχουν 4% περισσότερες πιθανότητες να χρησιμοποιούν το αριστερό τους χέρι από ό,τι οι άνδρες.
Στο παρελθόν, η ιδιότητα αυτή θεωρήθηκε μεταξύ άλλων ενδεικτική του στίγματος του Σατανά, της νεύρωσης, ακόμα και της εγκληματικότητας, αλλά έχει θεωρηθεί και σημάδι δημιουργικότητας. Θεωρίες θέλουν τους αριστερόχειρες να πεθαίνουν έως και 9 έτη νωρίτερα από τους δεξιόχειρες. Ωστόσο, έρευνες εντόπισαν σχέση μεταξύ τραύματος κατά την εγκυμοσύνη ή κατά τη διάρκεια της γέννας με αυξημένες πιθανότητες το παιδί να είναι αριστερόχειρας. Σύμφωνα με τεστ που πραγματοποίησαν στο Πανεπιστήμιο St. Lawrence, υπάρχουν περισσότεροι αριστερόχειρες με IQ άνω του 140 συγκριτικά με τους δεξιόχειρες. Επίσης οι μητέρες που είναι άνω των 40 ετών τη στιγμή της γέννας έχουν 128% περισσότερες πιθανότητες να φέρουν στον κόσμο αριστερόχειρα παιδιά από ό,τι μια γυναίκα στα 20 της. Επιπλέον, έρευνες υποστήριζαν ότι οι αριστερόχειρες έχουν περισσότερες πιθανότητες, μεταξύ άλλων, να γίνουν αλκοολικοί και δυσλεκτικοί, αλλά και να παρουσιάσουν τη νόσο του Crohn. Το 20% των ανθρώπων με σχιζοφρένεια χρησιμοποιούν το αριστερό τους χέρι. Ωστόσο, εμφανίζουν ταλέντο στην αντίληψη του χώρου, τα μαθηματικά και την αρχιτεκτονική. Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης στη μήτρα αυξάνουν τις πιθανότητες το μωρό να γίνει αριστερόχειρας.
Παράλληλα, τα πρόωρα μωρά είναι πιο πιθανόν να είναι αριστερόχειρες και πιστεύεται ότι ωριμάζουν σεξουαλικά πιο αργά από τους δεξιόχειρες.
Οπως αναφέρει το «Περιοδικό Νευρικών και Ψυχικών Νοσημάτων», οι εγκέφαλοι των αριστερόχειρων επεξεργάζονται τα αισθήματα διαφορετικά από τους δεξιόχειρες και είναι πιο δεκτικοί σε αρνητικά συναισθήματα, όπως ο θυμός.

πηγή enet.gr

Κλείνει η υπηρεσία email που χρησιμοποιούσε ο Σνόουντεν

Με μια ανακοίνωση αποκαλυπτική για το επίπεδο ανελευθερίας του λόγου που επικρατεί στις ΗΠΑ, ο ιδιοκτήτης της Lavabit, μιας εταιρείας που παρέχει υπηρεσίες κρυπτογραφημένης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, ανακοίνωσε ότι προτιμά να κλείσει την εταιρεία του παρά να γίνει συνεργός σε εγκλήματα κατά του αμερικανικού λαού. Η ανακοίνωση στην αρχική σελίδα της Lavabit Η ανακοίνωση στην αρχική σελίδα της Lavabit
Μεταξύ των περίπου 350.000 χρηστών που υπολογίζεται πως έχει η Lavabit, πιστεύεται πως είναι και ο Έντουαρντ Σνόουντεν. Από έναν λογαρισμό της επικοινώνησε τουλάχιστον σε μία περίπτωση ο Σνόουντεν με δημοσιογράφους, για να τους προσκαλέσει σε συνέντευξη τύπου στο αεροδρόμιο της Μόσχας, το διάστημα που αναζητούσε άσυλο μεταξύ διαφόρων χωρών.

Η ανακοίνωση του ιδιοκτήτη της Lavabit, Λέινταρ Λέβισον, που φέρει ημερομηνία 8 Αυγούστου, αναφέρει τα εξής:
 Αναγκάστηκα να πάρω μια δύσκολη απόφαση: να γίνω συνεργός σε εγκλήματα κατά του αμερικανικού λαού ή να αφήσω πίσω μου δέκα χρόνια σκληρής δουλειάς, κλείνοντας τη Lavabit. Μετά από σοβαρή ενδοσκόπηση, αποφάσισα να αναστείλω τη λειτουργία της. Μακάρι να μπορούσα να μοιραστώ μαζί σας τα γεγονότα που οδήγησαν στην απόφασή μου. Δεν μπορώ. Νιώθω πως πρέπει να ξέρετε τι συμβαίνει - το πρώτο άρθρο του Συντάγματος υποτίθεται ότι εγγυάται την ελευθερία μου να μιλήσω σε καταστάσεις όπως η παρούσα. Δυστυχώς το Κογκρέσο έχει περάσει νόμους που λένε το αντίθετο. Ετσι όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να μοιραστώ την εμπειρία μου από τις τελευταίες έξι εβδομάδες, αν και έχω κάνει τις απαιτούμενες αιτήσεις δύο φορές.
 Τι θα συμβεί τώρα; Έχουμε ήδη αρχίσει να ετοιμάζουμε τα έγγραφα που χρειάζονται για να συνεχίσουμε τη μάχη υπεράσπισης του Συντάγματος στο Εφετείο. Μια ενδεχόμενη ευνοϊκή απόφαση θα μου επέτρεπε να ξαναλειτουργήσω τη Lavabit ως αμερικανική εταιρεία.
Η εμπειρία με δίδαξε ένα πολύ σημαντικό μάθημα: χωρίς δράση από το Κογκρέσο ή χωρίς ισχυρό δικαστικό προηγούμενο, θα απέτρεπα με κάθε τρόπο οποιονδήποτε να εμπιστευθεί προσωπικά του δεδομένα σε μια εταιρεία με φυσικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ.
Η ανακοίνωση καταλήγει σε πρόσκληση υποβολής χρηματικών δωρεών προκειμένου να καλυφθεί το κόστος της δικαστικής διαμάχης που θα ακολουθήσει.

Το διάστημα των έξι εβδομάδων στο οποίο αναφέρεται ο Λέβισον συμπίπτει με την περίοδο από την αποκάλυψη ότι ο Σνόουντεν κρυβόταν πίσω από τις παρακολουθήσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ σε βάρων των χρηστών του διαδικτύου. Μερικά από τα ντοκουμέντα που διέρρευσε ο Σνόουντεν δείχνουν πως οι Google Inc, Microsoft Corp και άλλοι μεγάλοι πάροχοι έχουν υποχρεωθεί να βοηθήσουν τις υπηρεσίες πληροφοριών να συγκεντρώσουν email και άλλα δεδομένα για τους χρήστες τους.
Παρόμοιες πιέσεις είναι σαφές πως ασκήθηκαν και προς την πλευρά της Lavabit, από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι οι υπηρεσίες κρυπτογράφισής της προσέφεραν προστασία στον φυγά που αποτελεί εσχάτως επίκεντρο της αμερικανικής διπλωματίας.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η δήλωση του Λέβισον δείχνει πως βρίσκεται σε ισχύ διαταγή αποσιώπησης. Δικηγόροι λένε ότι μια τέτοια διαταγή μπορεί να συνοδεύει κάποιο αίτημα που αποτελεί μέρος ενός μεγάλου φάσματος αιτημάτων για πληροφορίες. Η κυβέρνηση μπορεί να αναζητεί κρυπτογραφημένες εκδοχές της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Σνόουντεν, άλλες πληροφορίες γι' αυτόν, τα τεχνικά μέσα για να αποκρυπτογραφήσει τα μελλοντικά email του ή αυτά άλλων πελατών ή βασικές πληροφορίες για όλους τους εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες της Lavabit.

Το κλείσιμο της υπηρεσίας φαίνεται πως ίσχυσε άμεσα, καθώς το Electronic Frontier Foundation (ίδρυμα για τις διαδικτυακές ελευθερίες) αναφέρει πως πολλοί χρήστες έχασαν την πρόσβαση σε πολύ σημαντικές γι'αυτούς πληροφορίες, που δεν τις είχαν μεταφέρει αλλού, εκτός από τα αρχεία της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής τους αλληλογραφίας.

"Όλα αυτά μας λένε το ίδιο πράγμα: σχεδόν τίποτε απ' ό,τι κάνουμε στο Ίντερνετ δεν μπορεί να προστατευθεί από την αδιακρισία και την κατασκοπεία της κυβέρνησης", δήλωσε ο Μάικλ Ράτνερ, ένας αμερικανός δικηγόρος ο οποίος είχε εργαστεί για τον ιστότοπο WikiLeaks, σύμμαχο του Σνόουντεν. "Για να μιλάμε ιδιωτικά, οι συναντήσεις θα πρέπει να γίνονται σε μεγάλα πάρκα με πυκνή κάλυψη από δένδρα".

Ο Εντουαρντ Σνόουντεν, «εθνικός ήρωας» για τον Μάικλ Μουρ, «αποστάτης και επικίνδυνος» για την κυβέρνηση των ΗΠΑ

πηγή enet.gr

Tο Τσερνόμπιλ πέφτει ακόμα βαρύ στα δέντρα της περιοχής

Η έκθεση στη ραδιενεργή ακτινοβολία από το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986, συνεχίζει να αποτελεί 27 χρόνια μετά μια βαριά κληρονομιά για τα δέντρα της περιοχής, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι χειρότερες συνέπειες καταγράφηκαν κατά τα πρώτα χρόνια μετά το συμβάν, αλλά τα δέντρα που έχουν επιβιώσει συνεχίζουν να είναι ευάλωτα στο περιβαλλοντικό στρες, πχ λόγω ξηρασίας. Παράλληλα, τα νεαρά δέντρα εμφανίζουν μια σειρά από μορφολογικές και αναπτυξιακές ανωμαλίες.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Trees», περιέλαβε πάνω από 100 δέντρα, κυρίως πεύκα, σε 12 διαφορετικά σημεία και επιβεβαιώνει τις διαπιστώσεις προηγούμενων μελετών, που είχαν γίνει σε πολύ μικρότερα δείγματα δέντρων της περιοχής, ενώ τα αποτελέσματά της συμφωνούν με άλλες αναφορές για τις γενετικές επιπτώσεις της ραδιενέργειας στα δέντρα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Tim Mousseau από το πανεπιστήμιο της Ν. Καρολίνα στις ΗΠΑ, πολλά δέντρα εμφανίζουν υπερβολικά αφύσικες μορφές ανάπτυξης λόγω των συνεπειών των μεταλλάξεων και του κυτταρικού θανάτου, εξαιτίας της έκθεσής τους στην ακτινοβολία.
Οι έρευνες του Mousseau διεξάγονται από το 1999 στη ζώνη αποκλεισμού των 30 χιλιομέτρων γύρω από το σημείο της πυρηνικής έκρηξης, ενώ μία παρόμοια μελέτη που είχε γίνει στο παρελθόν αφορούσε μόνο εννέα δέντρα και είχε εστιαστεί κυρίως στις επιπτώσεις της ραδιενέργειας στη δομή του ξύλου και όχι στην ανάπτυξή τους.
Η ομάδα του Mousseau θέλει τώρα να κάνει μία ανάλογη έρευνα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, που όμως, σύμφωνα με τις πρώτες παρατηρήσεις, η επίπτωση στα δέντρα φαίνεται να είναι μικρότερη σε σχέση με το ατύχημα του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού.

Πηγή: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου