Σελίδες

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Berlinale 2013: Χρυσή Αρκτος στο Ρουμάνικο σινεμά

Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τις ταινίες που μας άρεσαν, όχι για να κρίνουμε ή να κατακρίνουμε. Μ' αυτά τα λόγια, ο Γουονγκ Καρ Γουάι, ο Πρόεδρος της Κριτικής της φετινής Berlinale, εξήγησε τον τρόπο επιλογής των ταινιών που βραβεύτηκαν με τη λήξη του Φεστιβάλ.

Σε μια χρονιά, την 63η της ζωής του, που το Φεστιβάλ Βερολίνου, ομολογουμένως, παρουσίασε ένα μέτριο πρόγραμμα, με λίγες στιγμές ενθουσιασμού και μόνο δύο πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες, η Κριτική Επιτροπή μοίρασε τα βραβεία της στα φιλμ και τους δημιουργούς που, πραγματικά, προκάλεσαν πάνω τους τα βλέμματα, τις μέρες που προηγήθηκαν. Ο Βόσνιος σκηνοθέτης Ντάνις Τάνοβιτς, ο Κάλιν Πέτερ Νέτζερ από τη Ρουμανία, αλλά και ο Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν, όπως ήταν αναμενόμενο, τιμήθηκαν με τα μεγάλα βραβεία, ο Τζαφάρ Παναχί ακούστηκε δυνατά, αλλά και ο Ρομά πρωταγωνιστής του Τάνοβιτς ξεχώρισε απ' όλες της ανδρικές ερμηνείες του Διαγωνιστικού τμήματος, δίπλα στην εκπληκτική Παουλίνα Γκαρσία του "Gloria".

Αναλυτικά τα Βραβεία της 63ης Berlinale
    Αργυρή Αρκτος Μικρού Μήκους Ταινίας: Die Ruhe Bleibt του Στέφαν Κρίκχαους
    Χρυσή Αρκτος Μικρού Μήκους Ταινίας: La Fugue του Ζαν-Μπερνάρ Μαρλέν

Ταινίες Μεγάλου Μήκους
    Καλύτερη Πρώτη Ταινία, Βραβείο GWFF (συνοδεύεται από 50.000 ευρώ): The Rocket του Κιμ Μορντάν
    Ειδική Μνεία: The Battle of Tabato του Ζοάο Βιάνα Γκινέα Μπισάου

Βραβεία της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής

    Αργυρή Αρκτος Καλύτερου Σεναρίου: Closed Curtain του Τζαφάρ Παναχί. Φυσικά ο Τζαφάρ Παναχί δεν μπορεί να ταξιδέψει εκτός Ιράν και το βραβείο παραλαμβάνει ο συν-σκηνοθέτης του, Καμπούζια Παρτόβι, ο οποίος επισημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να σταματήσει μια καλλιτεχνική φωνή από το να ακουστεί.

Αργυρή Αρκτος Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος: στον διευθυντή φωτογραφίας Αζίζ Ζαμπάκιεφ για τη δουλειά του στο Harmony Lessons του Εμίρ Μπαϊγκαζίν.

    Ειδική Μνεία: Promised Land του Γκας Βαν Σαντ

    Ειδική Μνεία: Layla Fourie της Πία Μαρέ

    Αργυρή Αρκτος Ανδρικού Ρόλου: Ναζίφ Μουζίτς για το An Episode in the Life of an Iron Picker του Ντάνις Τάνοβιτς. Ο ερασιτέχνης Ρομά ηθοποιός παραλαμβάνει το βραβείο του κι ευχαριστεί τη γυναίκα και τις κόρες του - που εμφανίζονται και στην ταινία, άλλωστε, τον "καλύτερό του φίλο" Ντάνις Τάνοβιτς και όλους τους σκηνοθέτες που βρίσκονται στην αίθουσα απόψε.

    Αργυρή Αρκτος Γυναικείου Ρόλου: Παουλίνα Γκαρσία για το Gloria του Σεμπαστιάν Λέλιο. Πολύ όμορφη, πολύ πιο... σέξι απ' ό,τι στην ταινία, η Γκαρσία παραλαμβάνει το βραβείο. Ευχαριστεί το σκηνοθέτη της που την εμπιστεύτηκε και της πρόσφερε έναν τόσο εκπληκτικό ρόλο.

    Αργυρή Αρκτος Σκηνοθεσίας: Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν, Prince Avalanche. Απονέμει η Αθηνά Τσαγγάρη. Ο Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν θυμάται ότι ξαναβρέθηκε στη Berlinale πριν 13 χρόνια με το "George Washington". Αποκαλεί το Βερολίνο "μαγική πόλη" και εύχεται καλή συνέχεια.

    Αργυρή Αρκτος, Βραβείο Alfred Bauer: Vic + Flo ont vu un ours του Ντενίς Κοτέ. Ο Κοτέ, συγκινημένος που παραλαμβάνει το βραβείο από τον Γουονγκ Καρ Γουάι, αστειεύεται που ο τίτλος της ταινίας του, "Η Βικ και η Φλο Είδαν μια Αρκούδα", έγινε πραγματικότητα!

    Αργυρή Αρκτος, Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: An Episode in the Life of an Iron Picker του Ντάνις Τάνοβιτς. Κάποιες φορές, λέει ο σκηνοθέτης, βγαίνουν υπέροχα πράγματα μέσα από το θυμό, θυμίζοντας πως το «Αn Episode in the Life of an Iron Picker» ξεκίνησε όταν ο Τάνοβιτς διάβασε στην εφημερίδα την ιστορία της οικογένειας των Ρομά που τελικά και κινηματογραφήσε.

    Χρυσή Αρκτος Καλύτερης Ταινίας: Child's Pose του Κάλιν Πέτερ Νέτζερ. O σκηνοθέτης ευχαριστεί την Berlinale, τους συνεργάτες του στην ταινία. "Είμαι πιο συνηθισμένη να μάχομαι, παρά να νικώ", λέει η παραγωγός της ταινίας, Αντα Σόλομον και αφιερώνει το βραβείο στην πρωταγωνίστρια της ταινίας, Λουμινίτσα Γκεοργκίου και επισημαίνει τις γυναίκες ερμηνεύτριες αλλά και παραγωγούς που έλαμψαν φέτος στο Φεστιβάλ. Ταυτόχρονα θυμίζει στην κυβέρνηση της Ρουμανίας πως το σινεμά της χώρας παραμένει ο μεγαλύτερος πρεσβευτής της Ρουμανίας τα τελευταία χρόνια και πως το κράτος απλά το αγνοεί. Σας θυμίζει κάτι αυτό σε σχέση με την Ελλάδα;

Βραβεία Ανεξάρτητων Επιτροπών

Βραβεία Οικουμενικής Επιτροπής

    Διαγωνιστικό Τμήμα: Gloria του Σεμπάστιαν Λέλιο

    Ειδική Μνεία: An Episode in the Life of an Iron Picker του Ντάνις Τάνοβιτς

    Πανόραμα: The Act of Killing του Τζόσουα Οπενχάιμερ

    Ειδική Μνεία: Inch' Allah της Αναΐς Μπαρμπό - Λαβαλέτ

    Forum: Circles του Σέρνταν Γκολούμποβιτς

    Ειδική Μνεία: Roots του Καόρου Ικέγια

Βραβεία Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI

    Διαγωνιστικό Τμήμα: Child's Pose του Κάλιν Πέτερ Νέτζερ

    Πανόραμα: Inch' Allah της Αναΐς Μπαρμπό - Λαβαλέτ

    Forum: Hélio Oiticica του Σέζαρ Οϊτίτσικα Φίλο


πηγή flix.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου