Σελίδες

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Ανακοινώθηκαν τα Βραβεία του Φεστιβάλ του Ρότερνταμ

To 42o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ ολοκληρώθηκε χτες, με τα πιο σημαντικά βραβεία του, τα τρία Tiger Awards να πηγαίνουν στο «My Dog Killer» της Μίρα Φορνέι, στο «Soldier Jane» του Αυστριακού Ντάνιελ Χεσλ και στο «Fat Shaker» του Μοχάμαντ Σιρβανί από το Ιράν.
Τα «Tiger Awards» είναι από τα πιο σημαντικά βραβεία διεθνώς και έχουν ως σκοπό να αναδείξουν καινούρια ταλέντα, γιαυτό και απονέμονται σε πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες μεγάλου μήκους ταινιών, οι οποίοι κερδίζουν μάλιστα και ένα χρηματικό έπαθλο αξίας 15.000 ευρώ.
Οι νικητές επιλέχθηκαν μεταξύ 16 υποψηφίων, όλοι εκ των οποίων παρουσίαζαν την πρώτη ή τη δεύτερη κινηματογραφική τους δουλειά. Το «My Dog Killer» είναι μια σλοβακο-τσέχικη συμπαραγωγή, που δεν έχει απλώς να κάνει με το ρατσισμό και τις εθνοτικές διαφορές στη σύγχρονη Ευρώπη, αλλά κυρίως με τις λάθος επιλογές, με τις ευκαιρίες που εμφανίζονται μόνο για να χαθούν γρήγορα.
Το «Fat Shaker» δεν είναι διόλου μια συνηθισμένη ταινία, ιδιαίτερα για τα ιρανικά δεδομένα. Ο δημιουργός της, Μοχάμεντ Σιρβανί, χρησιμοποιεί δυναμικές και παράλογες εικόνες για ν΄αφηγηθεί την ιστορία ενός (χοντρού) πατέρα που προσπαθεί να βγάλει λεφτά εξαπατώντας γυναίκες με τη βοήθεια του ελκυστικού γιού του.
Το «Soldier Jane», η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Ντάνιελ Χεσλ αφηγείται την ιστορία δύο γυναικών που επαναπροσδιορίζοντας τις επιλογές τους, προσπαθούν να ανατρέψουν τον καπιταλιστικό και εμπορεύσιμο κόσμο που τις περιβάλλει.

Το βραβείο NETPAK, που δίνεται στην καλύτερη ασιατική ταινία του Φεστιβάλ, κέρδισε η Ινδονησιακή συμμετοχή «What They Don't Talk About When They Talk About Love», ενώ το βραβείο FIPRESCI (Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) δόθηκε στο "The Fifth Gospel of Kaspar Hauser" του Αλμπέρτο Γκαρσία από την Ισπανία. Επίσης το «Lobster» του Γιώργου Λάνθιμου κέρδισε το ένα από τα τρία βραβεία στο τμήμα Cinemart.

πηγή περιοδικο σινεμά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου