Σελίδες

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Δώδεκα λεπτά αισιοδοξίας

Διεκδικεί και όχι άδικα οκτώ όσκαρ – έχοντας μάλιστα εκπροσώπους σε όλες τις κατηγορίες ερμηνειών- κι ενώ μετράμε αντίστροφα για την κυκλοφορία της ταινίας την επόμενη εβδομάδα, μια 12 λεπτών featurette με πολύ υλικό από τα γυρίσματα και συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών έρχεται να μας θυμίσει ότι εκτός ίσως από το «προεδρικό» όσκαρ του Ντάνιελ Ντέι Λιούις τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται σίγουρο χαρτί για τη βραδιά της 24 Φεβρουαρίου. Ο λόγος για το «Silver Linings Playbook» που με ένα εντυπωσιακό ensemble ηθοποιών - από τον Μπράντλεϊ Κούπερ (στην καλύτερή του εμφάνιση στο σινεμά) ως την Τζένιφερ Λόρενς και τους βετεράνους Ρόμπερτ ντε Νίρο και Τζάκι Γουίβερ- και με τη σκηνοθετική μαεστρία του Ντέιβιντ Ο. Ράσελ, κοιτάζει με «αισιοδοξία» τα βραβεία («Οδηγός Αισιοδοξίας» είναι και η ελληνική απόδοση του τίτλου).
Όπως έχουμε ξαναγράψει, ο Μπράντλεϊ Κούπερ υποδύεται τον Πατ, έναν πρώην δάσκαλο που έχει χάσει τα πάντα: τη δουλειά του, το σπίτι και τη γυναίκα του. Έχοντας περάσει τα τέσσερα τελευταία χρόνια σε ψυχιατρικό ίδρυμα, αναγκάζεται να γυρίσει στο σπίτι των γονιών του, αποφασισμένος να ανακτήσει την παλιά του ζωή, αλλά να ξανακερδίσει και την καρδιά της πρώην. Μέσα από τα λάθη και τις παραλείψεις τους, το μόνο που πραγματικά θέλουν οι γονείς του Πατ (Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Τζάκι Γουίβερ σε κάνουν να πιστεύεις ότι είναι ένα πραγματικό ζευγάρι στην ωριμότητά του) είναι να σταθεί ξανά στα πόδια του, τα πράγματα όμως περιπλέκονται όταν γνωρίζει την Τίφανι (Τζένιφερ Λόρενς), μια εξίσου δύσκολη περίπτωση ατόμου με πολλά προβλήματα συμπεριφοράς. Σταδιακά ένα αναπάντεχο δέσιμο δημιουργείται μεταξύ τους, και σημάδια αισιοδοξίας αρχίζουν να παρουσιάζονται στις ζωές τους.
Η μόλις 23 ετών (ακόμα νεότερη στα γυρίσματα) και για δεύτερη φορά υποψήφια για όσκαρ Τζένιφερ Λόρενς, ο Κούπερ μακριά από τις mainstream ερμηνείες του, ο Ντε Νίρο, συγκινητικός ως πατέρας (επιστρέφει στις καλές του στιγμές) και η Τζάκι Γουίβερ ("Το Χάρισμα") με μια εντυπωσιακή φυσικότητα, συνθέτουν ένα εκρηκτικό (όχι τυχαίος ο χαρακτηρισμός σε μια ιστορία γεμάτη από τις κρίσεις των ηρώων) μείγμα ταλέντου και εμπειρίας, με αρκετό αυτοσχεδιασμό επάνω στο σενάριο που ο ίδιος ο Ντέιβιντ Ο. Ράσελ αναπροσάρμοζε στα γυρίσματα, προκειμένου να "παγιδεύσει στο φακό του τη στιγμή". Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους συμπληρώνουν ο Κρις Τάκερ (του "Τζάκι Μπράουν" και του "Πέμπτου Στοιχείου") και ο Άναπαμ Κερ στο ρόλο του γιατρού.
Το υλικό αυτού του βίντεο, με μερικές χαρακτηριστικές στιγμές της ταινίας, δείχνει την απρόσμενη χημεία των πρωταγωνιστών, σε ένα από τα καλύτερα κάστινγκ των τελευταίων ετών στο σινεμά και με τους δυο κεντρικούς ήρωες να δημιουργούν έναν πραγματικά feelgood ύμνο στη δεύτερη ευκαιρία και τη ζωή των όπου γης «προβληματικών» και «χτυπημένων».

δειτε
http://www.e-go.gr/cinemag/article.asp?catid=10167&subid=2&pubid=129275976

πηγή περιοδικό σινεμά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου