Σελίδες

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Ο Μίκαελ Χάνεκε αποσύρει την «Αγάπη»

Το συγκλονιστικό του δράμα για τους τελευταίους μήνες της σχέσης ενός ηλικιωμένου ζευγαριού, που έρχεται αντιμέτωπο μα την φθορά του σώματος και του πνεύματος, κέρδισε τον περασμένο Μάιο τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών.
Από τότε μέχρι σήμερα, βρέθηκε στις πρώτες θέσεις στις λίστες με τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς θριάμβευσε στα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, κέρδισε ήδη μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και μοιάζει να έχει ήδη κρατημένη μια θέση στην ίδια κατηγορία και στα Οσκαρ.
Ομως στα βραβεία της Αυστριακής Ακαδημίας Κινηματογράφου που θα απονεμηθούν στις 23 Ιανουαρίου, το φιλμ του Χάνεκε θα ήταν υποψήφιο μόνο σε συγκεκριμένες κατηγορίες, καθώς είναι κατά βάση γαλλική παραγωγή. Ακόμη κι έτσι θα μπορούσε να διεκδικήσει τα βραβεία της σκηνοθεσίας, του σεναρίου και του μοντάζ και φυσικά θα είχε σημαντικές πιθανότητες να τα κερδίσει.
Ετσι, ο Χάνεκε αποφάσισε να αποσύρει την ταινία του ολοκληρωτικά από την διαδικασία, όχι γιατί εκνευρίστηκε, αλλά κάνοντας μια «εξαιρετικά γενναιόδωρη χειρονομία» όπως την χαρακτήρισε η πρόεδρος της Ακαδημίας Μαρλένε Ρόπακ.
Ο παραγωγός της ταινίας Βάιτ Χαϊντούσκα έστειλε μια επιστολή στην Ακαδημία, εξηγώντας τους λόγους που ο Χάνεκε αποσύρει την ταινία του γράφοντας ανάμεσα σε άλλα: «Ο Μίκαελ πιστεύει πως ένα βραβείο από την Αυστριακή Ακαδημία Κινηματογράφου, θα βοηθήσει πολύ περισσότερο άλλους σκηνοθέτες στην προσπάθειά τους να γυρίσουν μια επόμενη ταινία, απ΄όσο θα βοηθούσε τον ίδιο. Χωρίς να θέλει να υποτιμήσει τα Αυστριακά Βραβεία Κινηματογράφου, αισθάνεται ότι έχει τιμηθεί ήδη αρκετά διεθνώς με αυτό το φιλμ και πως κάποιο άλλο φιλμ θα έπρεπε να έχει την ευκαιρία να κερδίσει στη θέση του».
Με την «Αγάπη» να μην συμμετέχει πλέον στα βραβεία, ο δρόμος ανοίγει για άλλες μικρότερες ταινίες όπως το «Grenzgänger» του Φλόριαν Φλίκερ που έχει και τις περισσότερες υποψηφιότητες (συνολικά 7) φέτος, αλλά και για το «Paradise: Love» του Ούλριχ Ζάιντλ, ο οποίος συμμετέχει κανονικά στη διαδικασία των βραβείων...

πηγή flix.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου