Σελίδες

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Οσκαρ 2013: Τα στοιχήματα ξεκίνησαν...

Με τις μεγαλύτερες ταινίες της χρονιάς να μην έχουν ακόμη προβληθεί (ανάμεσα τους τα «Lincoln» και το «Django Unchained»), οι προβλέψεις για τα φετινά Οσκαρ έχουν ξεκινήσει σε μια πιο αληθοφανή βάση. Τουλάχιστον σε σχέση με αυτές που εδώ και ένα χρόνο προσπαθούν να μαντέψουν ποιοι θα είναι οι φετινοί διεκδικητές των βραβείων, ποντάροντας περισσότερο στο ένστικτο παρά στα γεγονότα
Και τα γεγονότα μιλούν ήδη για σαρωτική παρουσία του «Life of Pi» του Ανγκ Λι, για εισβολή του «Amour» του Μίκαελ Χάνεκε στις μεγάλες κατηγορίες (ενώ αποτελεί ήδη την πρόταση της Αυστρίας για το ξενόγλωσσο Οσκαρ) και για περισσότερα από ένα αμερικανικά ανεξάρτητα φιλμ στις μεγάλες κατηγορίες.

Καλύτερη Ταινία

Αν και ακόμη δεν γνωρίζει κανείς πόσες θα είναι οι υποψηφιότητες στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας (αυτό θα προκύψει από το πόσες ταινίες θα είναι η πρώτη επιλογή των ψηφοφόρων), η λογική μιλάει ήδη για περίπου επτά σίγουρες θέσεις τις οποίες καλύπτουν εύκολα το «Life of Pi» του Ανγκ Λι, το «Argo» του Μπεν Αφλεκ, το «Lincoln» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, το «Les Miserables» του Τομ Χούπερ, το «The Master» του Πολ Τομας Αντερσον, το «Beasts of the Southern Wild» του Μπεν Ζάιτλιν και το «Sliver Linings Playbook» του Ντέιβιντ Ο' Ράσελ.
Από κοντά κοιτούν την μεγάλη κατηγορία των Οσκαρ το «Amour» του Μίκαελ Χάνεκε, το «Moonrise Kingdom» του Γουες Αντερσον, η «Αννα Καρένινα» του Τζο Ράιτ, το «Django Unchained» του Κουέντιν Ταραντίνο, το «The Sessions» του Μπεν Λιούιν και το «Promised Land» του Γκας Βαν Σαντ.

Καλύτερη Σκηνοθεσία

Εδώ τα ονόματα που φιγουράρουν μέχρι στιγμής ταυτίζονται με αυτά της καλύτερης ταινίας, αλλά κρατήστε οπωσδήποτε μια θέση για τον Πολ Τόμας Αντερσον (ακόμη κι αν το «Τhe Master» αποδειχθεί πολύ σκοτεινό για την καλύτερη ταινία) και μην απορήσετε αν δείτε τον Μίκαελ Χάνεκε να κλέβει μια θέση από κάποιον Αμερικάνο.
Η πεντάδα των σκηνοθετών διαμορφώνεται μέχρι αυτή τη στιγμή ως εξής: Ανγκ Λι για το «Life of Pi», Στίβεν Σπίλμπεργκ για το «Lincoln», Μπεν Αφλεκ για το «Argo», Πολ Τόμας Αντερσον για το «The Master» και Ντέιβιντ Ο' Ράσελ για το «Silver Linings Playbook». Από κοντά ακολουθούν οι Μίκαελ Χάνεκε για το «Amour», Μπεν Ζάιτλιν για το «Beasts of the Southern Wild», ο Κουέντιν Ταραντίνο για το «Django Unchained» και ο Τομ Χούπερ για το «Les Miserables».

Α' Ανδρικός Ρόλος

Κάθε χρόνο, η κατηγορία του Α' Ανδρικού Ρόλου παραμένει αυτή με τα πιο πολλά φαβορί. Ετσι και φέτος - με την εξαίρεση του υπερφαβορί Χοακίν Φίνιξ - οι τέσσερις κύριοι που μπορούν να διεκδικήσουν μια θέση στην πεντάδα θα μπορούσαν άνετα να φύγουν και με το βραβείο.
Και αυτοί είναι ο Χοακίν Φίνιξ για το «The Master», ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις για το «Lincoln», ο Τζον Χοκς για το «The Sessions», o Ντένζελ Γουάσινγκτον για το «Flight» του Ρόμπερτ Ζεμέκις και ο Μπράντλεϊ Κούπερ για το «SIlver Linings Playbook». Κρατήστε όμως θέσεις ανοιχτές για τους Σουράι Σαρμά από το «Life of Pi», για τον Ρίτσαρντ Γκιρ στο «Arbitrage», για τον Αντονι Χόπκινς στο «Hitchcock», τον Χιου Τζάκμαν στο «Les Miserables», τον Κλιντ Ιστγουντ στο «Trouble With the Curve» και τον Ζαν-Λουί Τρεντινιάν στο «Amour».

Α' Γυναικείος Ρόλος

Παραδοσιακά πιο δύσκολη κατηγορία - λόγω έλλειψης μεγάλων γυναικείων ρόλων, ο Α' Γυναικείος Ρόλος μπορεί φέτος να κάνει την έκπληξη με την πιο πολυσυλλεκτική πεντάδα των βραβείων.

Τα ονόματα που αυτή τη στιγμή κλείνουν ήδη θέση στην πεντάδα είναι η Τζένιφερ Λόρενς για το «Silver Linings Playbook», η Κουβενζάνε Γουάλις για το «Beasts of the Southern Wild», η Μαριόν Κοτιγιάρ για το «Σώμα με Σώμα», η Κίρα Νάιτλι για το «Anna Karenina» και η Εμανουέλ Ριβά για το «Amour». Κανείς φυσικά δεν υποτιμά την Μέριλ Στριπ στο «Hope Springs», την Ναόμι Γουότς στο «The Impossible», την Εϊμι Ανταμς στο «Trouble with the Curve» και την Τζούντι Ντεντς στο οσκαρικό «The Best Exotic Marigold Hotel».

πηγή flix.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου